Komposztálás

Információk a komposztálásról

A szerves hulladék nem felesleges szemét! A komposztálással visszaforgathatja a természet körforgásába, így pazarlás helyett értékes tápanyagot adhat növényei számára.

Komposztálás folyamata

A komposztálás a környezettudatos módja a kerti és konyhai szerves hulladék újrahasznosításának. A trükk az arányokban és a megfelelő oxigénellátásban rejlik, hogy rothadás helyett a korhadás kezdődhessen el.  A komposztálódás folyamata során a szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével oxidálódnak, ezalatt pedig szén-dioxidban gazdag, ásványi anyagokkal teli, tápanyagdús, humusz-szerű anyag keletkezik. Ezzel az anyaggal feljavíthatja a talaj szerkezetét, és így termékeny földdel támogathatja növényei védelmét.

Komposztálás szabályai

A felhasznált anyagokat tekintve a megfelelő szén-nitrogén arányt szükséges szem előtt tartani. Kerülhet bele zöld növényzet, a gyümölcsök nagy része, fa, szalma, kávézacc, újrahasznosítható papír. Ügyeljen rá, hogy csakis természetes, szerves hulladékokat tegyen a komposztba!
Nagyon fontos a megfelelő oxigénellátás biztosítása, ezért érdemes rendszeresen kevergetni, fellazítani. Tegye árnyékos helyre, és figyeljen oda az ideális nedvességtartalomra is!
Ha bizonytalan a komposztálás szabályaiban, kérjen bátran segítséget a Durucz Kerttől.

Gyakori kérdések a komposztálással kapcsolatban

Mindenkiben rengeteg kérdés felmerül, mielőtt belevágna az újrahasznosítás ezen formájába, ezek közül igyekszünk néhányat röviden megválaszolni.

Komposztálás lakásban

Ha nincsen rá szabadtéri lehetősége, akkor sem kell elszomorodnia, a komposztálás a lakásban – akár panelban! – is megvalósítható. Erre leginkább a praktikus és szagmentes Bokashi ládát ajánljuk.

Komposztálás erkélyen

Földterület hiányában az erkélyére is kihelyezhet egy emeletes komposztáló ládát, csak arra figyeljen oda, hogy árnyék vetüljön rá!

Komposztálás menete

A komposztálás menete egyszerű: a komposztáló kialakítása, vagy beszerzése után gyűjtse a szerves hulladékot, és időnként ellenőrizze, hogy elég oxigénhez jut-e a komposzt, és ideális-e a nedvességtartalom.

Komposztálás otthon

A komposztálás otthon a legcélszerűbb hulladékfeldolgozás! Így a háztartási és kerti hulladékot nem kell elszállítatnia, hanem önmaga dolgozhatja fel, így visszaforgatva a saját hasznára.

Komposztáló láda

Ha a kertjében van hely, akkor a komposztálás egyszerűen és természetesen is megoldható fa, vagy műanyag komposztáló láda használatával. A lakásban a lebomlást segítő légmentes, vagy szagmentes láda lesz a legjobb.

Komposztáló házilag

Ha nem szeretne több tízezret költeni komposztáló ládára, akkor egyszerűen készíthet faanyagból, vagy raklapból, de akár egy nagyobb fedeles műanyag vödör és pár léc felhasználásával is kertjébe.

Tippek és tanácsok

Szeretné, ha az Ön kertje lenne a legzöldebb a szomszédságban? A kulcs a gondoskodásban rejlik. Ebben a rovatban különböző, a kertgondozással kapcsolatos tippeket és tanácsokat gyűjtöttünk össze, amik hozzájárulnak növényeinek szépségéhez, egészségéhez. A kerti tavaktól a sövény nyírásáig, a metszés ideális időpontjától az öntözőrendszer karbantartásáig itt mindent megtalál, ami kertjében felmerülhet!
Ha mégis olyan kérdése lenne, amire itt nem lelt választ, keresse bátran a Durucz kert kollégáit és segítünk, hogyan gondoskodhat kertjéről.

A kerti növényekhez hasonlóan a szobanövényeknek is szükségük van a megfelelő gondozásra és ápolásra – a Durucz kert segít ebben!

Milyen sövényt válasszon a kertjébe? Milyen gyakran kell metszeni? Hogyan kell karbantartani a kerti tavat? Kertfenntartási tippjeinket itt találja.

Itt gyűjtöttük össze azokat a tanácsokat, amiket minden kerttulajdonosnak érdemes szem előtt tartania, ha egészséges, dús kertet szeretne.

Szeretne személyre szabott kertészeti szaktanácsadást kérni? Keresse a Durucz kertet, és segítünk, hogy az Ön füve, az Ön sövénye legyen mindig a legszebb!

Blog bejegyzéseink

Munkánk során összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, problémákat.

Kert gondozás árak

Öntözőrendszer szerelés

Kertgondozás

Referencia galéria

Szeretné látni, milyen csodálatos kertekről gondoskodunk? Nézze meg referenciáinkat!

Elégedett ügyfelekeink

Kapcsolat

Szeretné, ha a kertje mindig szép és tökéletes lenne – anélkül, hogy minden hétvégéje rámenne? Keressen minket és gondoskodunk a kertfenntartásról!

Telefon

+36 30 541 9921

Email

info@
kertfenntartas.com

Cím

Budapest

Küldjön nekünk üzenetet!

Írja meg, mekkora kertről van szó, és milyen feladatokban kér segítséget, és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.