Leylandi nyírás

A Leylandi ciprus az egyik legkedveltebb sövényfajta, mert gyorsan nő, tömör, megakadályozza a belátást, és könnyű kezelni. De ez nem jelenti azt, hogy igénytelen lenne; a leylandi nyírása igenis fontos feladat!

Az első és legfontosabb feladat, hogy ezt a növényt rendszeresen kell metszeni, először tavasszal, majd a nyár során legalább 3-4 alkalommal. Ha gyorsabban nő, akkor akár ennél is gyakrabban szükség lehet rá.

A leylandi nyírását fentről lefelé kell elvégezni, előbb a magasságot kell visszametszeni a kifejlett növények esetében. Növendék ciprusoknál a tetejéhez nem kell hozzányúlni, ilyenkor csak az ágelágazásoknál kell egy ollóval megvagdosni, hogy besűrűsödjön. Minden esetben fontos, hogy csak a fás részekig szabad visszavágni, és maximum a hajtások 1/3-át lehet eltávolítani, ha nem akarja, hogy elkezdjenek száradni az ágak!

A nyár vége után már tilos a leylandi nyírása, mert az új hajtásoknak már nem lesz ideje elfásodni a tél beköszönte előtt, így elfagynak majd.

A leylandi nyírása némi szakértelmet igénylő feladat, ezért ha biztosra akar menni, kérje a Durucz kert segítségét – mi szívesen gondoskodunk a dús, egészséges sövényről!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Tuja nyírása

A tuja nyírása elengedhetetlen az egészséges és rendezett növényekhez, sokan mégis félnek nekikezdeni. Mutatom, hogy

Tovább >

Szőlő permetezése

A szőlő jól ütemezett permetezésével gondoskodhat növényének egészségéről, hogy az ízletes terméseket hozhasson. A növény

Tovább >

Szeder metszése

Amikor a szeder ágain a pirosló gyümölcsök szépen lassan sötétedni kezdenek a nyári napsugaraknak köszönhetően,

Tovább >