Tuja nyírása

A tuja nyírása elengedhetetlen az egészséges és rendezett növényekhez, sokan mégis félnek nekikezdeni. Mutatom, hogy mire kell odafigyelni!

Ismerjük a növényeinket!

Az első és legfontosabb tisztázni, hogy mit értünk tuja alatt? Magyarországon a legtöbb kertben smaragdtuja vagy leylandi ciprus van. A leylandi nyírásáról itt már írtunk bővebben, ezért ebben a cikkben csak a smaragdtujával foglalkozunk.

A tuják nagyon érzékenyek a betegségekre, például a gombafertőzésekre, amik sok esetben az elöregedett, elhalt levelek felől indulnak, a növények belsejéből. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen eltávolítsuk ezeket, illetve a külső, felső részek ritkításával gondoskodjunk arról, hogy a belső levelek is elég fényhez jussanak.

Tél végén és kora tavasszal érdemes megejteni a fiatalító metszést, ami a már említett belső levelek eltávolítását, valamint a tetejének visszavágását jelenti. A fiatal növények esetében a metszés során kb. 10 centit, az idősebb növényeknél a felső egyharmadot lehet „büntetlenül” eltávolítani, ez lelassítja a növekedést, de cserébe sűrűbb lesz, ami nem egy hátrány, ha az utcafronti belátást, vagy a szomszéd kíváncsi tekintetét szeretné kizárni.

A nyári időszakban csak fenntartó metszésre van szükség, a tuja nyírása ilyenkor kimerül a formázásban.

Ha szakszerű, ugyanakkor kényelmes módon szeretne gondoskodni a tuja nyírásáról, hívja fel a Durucz kertet; mi átvállaljuk Ön helyett a feladatot, hogy növényei mindig szépek, rendezettek és egészségesek legyenek!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Szőlő permetezése

A szőlő jól ütemezett permetezésével gondoskodhat növényének egészségéről, hogy az ízletes terméseket hozhasson. A növény

Tovább >

Szeder metszése

Amikor a szeder ágain a pirosló gyümölcsök szépen lassan sötétedni kezdenek a nyári napsugaraknak köszönhetően,

Tovább >