Szőlő permetezése

A szőlő jól ütemezett permetezésével gondoskodhat növényének egészségéről, hogy az ízletes terméseket hozhasson.

A növény állapotát minden évben nagymértékben befolyásolja az időjárás, az esős napok száma, illetve a hőmérsékletingadozás. Érthető tehát, hogy a növényvédelmet a meteorológia alakulására tanácsos alapozni, hiszen a levelek, szárak és gyümölcsök fertőzöttségi állapotát is ez befolyásolja szélsőségesen.

Mire ügyeljen a szőlő permetezésekor?

  • Általános szabály a növénygazdálkodásban, és a szőlőre kiemelten igaz, hogy a fertőzések megelőzése a fő feladat.
  • A szőlőnek 3 nagy ellensége van: a lisztharmat, peronoszpóra és a botritisz. Ellenük vesszük fel a harcot a növényvédő szerekkel.
  • Az ültetvényben éldegélő rovarok a természetes egyensúly részei, addig ne ártson nekik vegyszerekkel, amíg túlszaporodásuk nem okoz kárt a növényben!
  • Koratavasszal a rügyfakadás előtt érdemes kénes lemosó permetezéssel kezdeni a szezont, megelőzve a lisztharmatspórák csírázását.
  • A hasonló összetételű szerekkel való ápolást folytassa a rügyfakadás után is, hogy az atkák se lakmározhassanak a friss hajtásokból!
  • A rügypattanástól egészen a bogyósodásig többször érdemes ismételni a kíméletes kontakt- és felszívódó szerekkel való gondozást, megelőzve a baktériumok elszaporodását. Azonban az érzékeny növényre való tekintettel mindig hagyjon 10 nap pihenőt két permetezés között!
  • Augusztus első felében, a szüretet jócskán megelőzve hajtsa végre a szezon utolsó permetezését!

Tele van kérdésekkel, hogy mivel és hogyan is kellene permeteznie szőlőkertjét? Forduljon a Durucz kerthez segítségért, kollégáink készségesen gondoskodnak majd ültetvénye teljes védelméről!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Tuja nyírása

A tuja nyírása elengedhetetlen az egészséges és rendezett növényekhez, sokan mégis félnek nekikezdeni. Mutatom, hogy

Tovább >

Szeder metszése

Amikor a szeder ágain a pirosló gyümölcsök szépen lassan sötétedni kezdenek a nyári napsugaraknak köszönhetően,

Tovább >