Öntözőrendszer karbantartása

Tudta, hogy az öntözőrendszerek működésénél felmerülő problémák közel fele a rendszeres karbantartás elhanyagolása miatt fordul elő?
Pedig az általános, visszatérő rendellenességek könnyen megelőzhetőek egy kis gondoskodással. Karbantartás alatt voltaképpen azokat a szezonális teendőket értjük, amiket évente 2x ajánlatos végrehajtani.

Miket kell megtennie az öntözőrendszer karbantartása során?

Tavaszi üzembe helyezés

Ha a téliesítés során minden lépést lelkiismeretesen elvégzett, akkor tavasszal elég csupán megnyitni a vizet, különösebb akadállyal nem kell számolnia.

  • Érdemes zónáként, egyesével elindítani és végigkövetni a víz szabad áramlását, megbizonyosodva arról, hogy nem történt télen meghibásodás, nem dugult el sehol semmi, és nem repedtek meg a vezetékek a hidegben.
  • Ezután ne feledkezzen meg a szűrők megtisztításáról, az első csapnyitáskor kosz is felszabadulhat, ami dugulást okoz!
  • Nem árthat az eddigi rutin átgondolása és felülbírálása, hogy az idénynek megfelelően, a leggazdaságosabb módon működtethesse a rendszert.

Az öntözőrendszer téliesítéséről itt olvashat bővebben.

Kompresszoros kifúvatás, téliesítés

Ősz végén, tél elején, még az első fagyok beállta előtt érdemes téliesíteni és lekapcsolni az öntözőrendszert, beleértve a víz kompresszoros kifúvatását is. Amennyiben elmulasztja ezt a feladatot és a fagyos időszakban víz marad a rendszerben, a feszítő jég jelentős károkat tud okozni. Ezután már nyugodtan kikapcsolhatja az öntözőt a téli pihenés időszakára.

Egyéb karbantartási feladatok

Ha a fenti kettőt minden évben elvégzi, akkor egyéb feladatai valószínűleg nem lesznek az öntözőrendszerrel; elég csupán annyi, hogy időnként végigsétál mellette, ellenőrzi, hogy minden rendben van-e, megnézi, hogy nincs-e valahol vízfolyás, ahol nem kellene, illetve a szórófejekből mindenhol egyenletesen jön-e a víz. Ha hibát talál, akkor azt természetesen érdemes mielőbb kijavítani, mert közben szó szerint locsolja ki a földre a pénzt, vagy épp ellenkezőleg, a vízhiány miatt kiszárad gyönyörű kertje.

Nem akar az öntözőrendszer karbantartásával foglalkozni?

Magas szakértelemmel rendelkező kollégáim kérésére elvégzik az öntözőrendszer karbantartásával járó teendőket, felmérik, ellenőrzik a csövek, permetezők és gép állapotát. Keresse fel a Durucz kertet, hogy segíthessünk Önnek!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Kapcsolódó bejegyzések

Tuja nyírása

A tuja nyírása elengedhetetlen az egészséges és rendezett növényekhez, sokan mégis félnek nekikezdeni. Mutatom, hogy

Tovább >

Szőlő permetezése

A szőlő jól ütemezett permetezésével gondoskodhat növényének egészségéről, hogy az ízletes terméseket hozhasson. A növény

Tovább >

Szeder metszése

Amikor a szeder ágain a pirosló gyümölcsök szépen lassan sötétedni kezdenek a nyári napsugaraknak köszönhetően,

Tovább >